CICLES FORMATIUS - GRAU MITJÀ - GRAU SUPERIOR - CAS

ColorsMGZ 

Resum de la 2a Setmana de l'emprenedoria

LABORATORI D'IDEES (E-LAB)

DILLUNS 16 DE FEBRER


El dilluns 16 de febrer van començar les activitats previstes per la segona setmana de l’emprenedoria. Les activitats de la Setmana de l’Emprenedoria van començar amb una jornada tècnica consistent en una ponència de l’empresa FINSA” Materials aplicats a la construcció” organitzada pel departament de Fusta de l’Institut Escola del Treball. A la jornada hi van assistir els alumnes dels cicles de fusta i empreses relacionades amb el sector.

DIMARTS 17 DE FEBRER


El dimarts és van inaugurar a les 10h les activitats de la 2a Setmana de l’Emprenedoria per part de la directora Neus Caufapé. Es va fer , també, la presentació de la 1a Edició del Concurs de projectes “Etemprèn” (Emprèn amb Talent) i seguidament va començar la ponència “Lideratge a l’aula” a càrrec de Sara Sampedro, consultora i investigadora en lideratge i estratègia empresarial i personal i directora de l’Escola de Lideratge INGENIO, també ex alumna de l’Escola del Treball.

A la conferència hi van assistir prop de 100 alumnes dels cicles formatius de grau superior. La temàtica de la ponència era la següent: Líder neix o es fa? Sovint els professors observem líders entre els nostres alumnes que es mantenen en el temps. Per què?
Que fa que una persona esdevingui un líder? Perquè els seus companys el segueixen? Diferents factors per diferents etapes. Existeixen múltiples definicions del lideratge que l’emmarquen en la habilitat de conduir persones envers un objectiu comú.
És cert. Però aquest objectiu canvia en funció del context i de la edat.

A primària, els líders de l’aula ho són per simpatia o per imposició. La simpatia es manté en totes les etapes, però els objectius del grup canvien i per tant, el lideratge es diversifica. En nivells superiors, poden haver diversos líders, amb diferents rols o utilitats per el grup. En el mon submarí, els peixos segueixen un peix diferent a ells perquè aquest els fa de reclam. Els depredadors, es mengen al peix que més es veu. El tenen d’esquer. Però ell, també te privilegis per ser el líder: els altres l’alimenten. Accepta el repte i guia l’equip. En el mon de l’empresa, el líder ha de generar confiança en l’equip, de manera que aquest el segueix perquè sap que els portarà a assolir objectius que afavoreixen a tots. Aquest és el lideratge que es manté al llarg del temps.
Per ser líder, en qualsevol context, cal aportar valor al grup i a un mateix. La resta, sempre es pot aprendre.

Durant el dimarts es van fer dues conferències en torn de matí i tarda a càrrec de tècnics de GlobaLleida sobre el programa “Erasmus Emprenedor” dirigit als alumnes dels CFGS. L’Erasmus emprenedor és un programa d’intercanvi transnacional que ofereix a emprenedors novells i persones que desitgen crear una empresa l’oportunitat d’ aprendre d’empresaris experimentats que dirigeixen petites empreses en altres països participants

Per la tarda , a les 17:30h es va dur a terme la ponència “La protecció de les idees “ a càrrec de Sílvia Barrau Pons, advocada del Departament Mercantil a Lleida del despatx Cuatrecasas, Gonçaves Pereira des del 1998, Postgrau en Corporate Finance a ESADE, amb àmplia experiència en dret societari i contractual, professora del Màster de l’Advocacia a la Universitat de Lleida, que ha impartit conferències i seminaris de diferents matèries de la seva especialitat.” La jornada va ser molt interessant per poder tenir idees bàsiques per a protegir les idees dels alumnes quan volen materialitzar-les en projectes . La conferència anava adreçada als alumnes del CFGS.

DIMECRES 18 DE FEBRER


Durant el matí del dimecres 18 i dins la 2a Setmana de l’Emprenedoria és va realitzar la taula rodona “ Casos d’èxit a l’Escola del Treball” protagonitzada per ex alumnes del centre: Ma José Martínez, Jesús Linares i Ramon Gardenyes , antics estudiants de FP de la branca d’administratiu i del CFGS d’automatització i robòtica han explicat la seva trajectòria professional des de que van finalitzar els seus estudis al centre fins l’actualitat.

Experiències de grans emprenedors en talent i edat que ens presenten les seves trajectòries professionals en el nostre entorn. Des de l’inici de la seva activitat fins al dia d’avui, un ventall d’experiències enriquidores que ens fan reflexionar sobre la implicació que demana formar-se la pròpia trajectòria professional. Un mirall per a joves emprenedors en actitud que tot just comencen el seu itinerari professional. Carmel Mòdol , ex directiu d’ENDESA i Jacinto Pèrnia, president de l’associació de veïns de Pardinyes OVERPARD, ens expliquen les seves experiències a llarg de la vida tan a nivell personal, com professional o social.

La tarda del dimecres es va iniciar amb una conferència titulada “El Canal Segarra Garrigues, una gran transformació del territori” a càrrec de 
Xavier Petit, enginyer agrònom del Departament de relacions amb el territori de l’Empresa ASG. La ponència anava dirigida principalment als alumnes de del CFGS d’Educació i control ambiental i alumnes de 2n curs del CFGS Energies Renovables.

DIJOUS 19 DE FEBRER


Dins la 2a Setmana de l’emprenedoria el dijous al matí a les 10h es va realitzar el taller ponència I TU QUI ETS ? a càrrec de la Mònica Buj experta en Web Accessibility Consultant. El taller va ser seguit per una cinquantena d’alumnes dels diferents CFGS de l’Escola del Treball. El taller consistia en com crear-te la teva pròpia identitat digital i guanyar visibilitat a les xarxes des de la vessant professional. Ha estat un èxit i és repetirà el taller amb altres alumnes interessats.

A les 12h es va realitzar la xerrada “Emprendre una start up com Xtrategics” a càrrec de Narcís Romà, soci director de l’empresa Xtratègics, dins de les activitats previstes en la 2a Setmana de l’Emprenedoria. Xtratègics és Xtrategics , neix amb la il·lusió però sobretot amb l’objectiu d’ajudar a les empreses a aprofitar les oportunitats que ofereix internet per impulsar els negocis . A l’actualitat Xtrategics està contribuint al desenvolupament d’estratègies d’èxit a Internet, definint un pla personalitzat per a cada empresa tenint en compte el seu potencial i les necessitats dels seus clients. Han explicats als alumnes dels CFGS assistents quin ha estat el seu procés de desenvolupament des de que va sorgir la idea de negoci fins que s’ha materialitzat en un projecte empresarial viable. També han donat consells per als joves emprenedors que vulguin dur a terme el seu projecte.

Les activitats de tarda van començar amb una taula rodona amb la presencia de tres empreses rellevants del teixit empresarial Lleidatà. Núria Català de l’empresa de transports TROTA, Ismael Bertran en representació de Plusfresc i Eloi Baró del grup Sorigué en responen a la pregunta “Què cerquen les empreses quan fan selecció de personal “. Han donat el seu punt de vista sobre interrogants que els joves es fan quan estan en un procés de selecció de personal com ara: Quins detalls permeten decidir entre un candidat i un altre? Quins és el valor afegit que poden aportar els alumnes a una empresa i què pot aportar l’institut en la formació dels futurs treballadors?... tots aquests són interrogants que ens fan reflexionar sobre el procés

DIVENDRES 20 DE FEBRER


La jornada matinal va començar amb el taller “ El Currículum Vitae d’avorrit res de res” a càrrec de tècnics del Institut Municipal d’Educació que van respondre a preguntes com : Què fa que un CV destaca per sobre dels altres? Com poden fugir dels CV iguals . formals, ? És un CV massa tècnic, massa informal? No tinc quasi experiència, que hi puc ficar?... dubtes que es presenten davant la elaboració del CV, un acte molt comú en la vida professional d’una persona però que de vegades no ens permet diferenciar-nos de la resta. El taller anava adreça a alumnes dels CFGS que s’havien inscrit al taller. Es van visualitzar models de currículums en formats originals i creatius i com incloure elements gràfics al currículum vitae tradicional.

La segona ponència del matí era “ Tinc un projecte com obtenir finançament?” a càrrec de Salvador Pifarré tècnic especialista en finançament de GlobaLleida. Tinc una idea, un projecte que vull dur a terme, però em falten els diners. Quines fórmules puc trobar al meu entorn que em facilitin obtenir uns diners per endegar el meu projecte? Quines responsabilitzats adquireixo? Com puc trobar mentors? Quines fórmules innovadores de finançament existeixen? Interrogants com aquests és normal plantejar-nos quan volem endegar un negoci. La por a no obtenir finançament o no saber on trobar-lo pot paralitzar moltes iniciatives.

En Salvador Pifarré ens va explicar el panorama general dels mitjans de finançament que existeixen al nostre entorn La jornada de tarda és va iniciar amb les experiències de dues emprenedors que han desenvolupat el seu projectes a la ciutat de Lleida.

Ricard Vizcarra de l’empresa ECOSTUDI que és una empresa consultora experta en medi ambient i qualitat empresarial que cerca solucions als problemes que plantegen els seus clients mitjançant el coneixement i el talent. Està integrat per un grup de 8 joves emprenedors, formats en diferents àmbits: periodisme, i ciències ambientals.

Seguidament Marc Olomí ens va presentar la seva empresa PUNT ECO, horts urbans. Punt Eco és una empresa de responsabilitat social i ambiental que vetlla per la salut de les persones i la societat a través de la innovació, l’agricultura i el treball en xarxa. Punt Eco inicia la seva activitat a l’horta de Lleida tot oferint diverses activitats que utilitzen l’agricultura fora del seu marc productiu tradicional. S’utilitza l’agricultura com un activitat d’oci, de relació social, de desenvolupament personal i d’alt valor terapèutic.

Punt Eco també utilitza l’agricultura com una eina de la gestió territorial i paisatgística a la vegada que pretén impulsar l’agricultura ecològica com un element de valor i qualitat per a l’agricultura moderna. Punt Eco s’emmarca dins del sector de les empreses socials pel seu elevat impacte ambiental positiu, així com el seu enfoc social en les seves activitats i serveis. Estan situats a l’horta de Lleida a la partida Sot de Fontanet,¡ número 7, a 200m del campus de Cappont.

Punt Eco ha estat creat per quatre joves emprenedors amb ganes d’iniciar un projecte innovador i diferent a les terres de Lleida a l’entorn d’un estil de vida ecològic i sostenible, així com recuperar l’esperit de pagès i els valors socials, ambientals i paisatgístics de l’horta de Lleida.

La jornada de tarda va finalitzar amb la xerrada de Roman Farré i Sergi Bonjoch representant a l’empresa AINDER Ainder, és una empresa on la seu principal està situada a Bellpuig (Lleida) i amb una delegació a Barcelona. Aquesta empresa va ser fundada l’any 2003 amb la fusió de dos empreses del ram d’electricitat i climatització, creades des de l’any 1981. Es una empresa dedicada principalment a les instal·lacions integrals de comerços, industries, blocs de pisos, habitatges, etc. La idea es poder donar un servei mes complert i gestionar l’estalvi energètic. El nostre objectiu es donar la màxima confiança en les nostres instal·lacions, utilitzant les millors i actuals eines del mercat i amb professionals altament qualificats. La xerrada anava adreçada especialment als alumnes del CFGS d’Energies Renovables.