CICLES FORMATIUS - GRAU MITJÀ - GRAU SUPERIOR - CAS

ColorsMGZ 

Emprendre, qüestió de vocació

Iniciem un nou curs i us volem donar la benvinguda des del departament de FOL i, més concretament, des de la Comissió D’Emprenedoria amb aquest petit article on us fem cinc cèntims de la idea següent, emprendre: qüestió de vocació. Malgrat la gran quantitat de persones que s’han vist forçades a emprendre a causa de la crisi i que el fet d’emprendre avui dia sembla gairebé una obligació moral, la realitat és que la majoria dels creadors de star up (empreses innovadores que just comencen) ho fan per vocació.

Això ha estat així per a un 95% dels gairebé 3.000 projectes innovadors que s’han presentat a l’Startup Competition 2014, que tindrà lloc entre el 8 i el 10 d’octubre a Madrid. Aquests emprenedors afirmen haver-se tirat a la piscina perquè consideraven que era una oportunitat, mentre que només un 5% reconeix haver-ho fet per necessitat.

Després d’analitzar els projectes presentats en el concurs de l’Startup abans esmentat, destaquen dades com que el 40% dels emprenedors catalans ja havien format anteriorment una star up en almenys una ocasió. Per tant, podem dir que “la tan criticada cultura del fracàs espanyola està passant a millor vida”, i és que molts emprenedors, malgrat que hagin pogut fracassar, no es donen per vençuts i no tenen por de tornar a intentar-ho. Pel que far al perfil de l’emprenedor català, es tracta principalment d’un home (un 79% ho són) d’entre 35 i 44 anys, amb formació universitària o de postgrau (un 96%) i que anteriorment treballava per compte d’altri. Les facilitats cada cop més grans han propiciat que cada vegada siguin més les persones que es decideixen a muntar la seva empresa.

Tanmateix, el finançament continua sent el gran temor dels emprenedors: “Aquests es lamenten que no hi ha diners, mentre que l’inversor es queixa que no hi ha bons projectes on invertir”. Això obliga als emprenedors, en molts casos, a començar a treballar amb fons propis (estalvis o diners deixats per familiars, amics o companys). Després d’aquesta primera etapa Daniel Soriano, director del Centre d’Emprenedoria i Innovació de l’IE Business Scholl, recomana acudir a entitats com Enisa, una empresa pública estatal que participa en el finançament de projectes empresarials innovadors. Així doncs, us animem a tots i cadascun de vosaltres per a què durant aquest curs sorgeixin idees encaminades a treballar en grup i que puguin revertir-vos d’una forma u altra i, si més no, a tenir noves experiències tant en la vessant acadèmic-formativa com en la de relacions humanes.

Ressenya de l’article publicat en el diari “La Vanguardia” el dia 7/09/2014 per Lorena Farràs Pérez.