CICLES FORMATIUS - GRAU MITJÀ - GRAU SUPERIOR - CAS

ColorsMGZ 

Pàgines vives. Llibres desplegables de ciència

DEPARTAMENT DE SEGURETAT I MEDI AMBIENT i BIBLIOTECA

Dins del marc de les activitats organitzades per celebrar el Dia Mundial de l’Educació Ambiental, el 26 de gener, el Departament de Seguretat i Medi Ambient i la Biblioteca us presentem l’exposició Pàgines vives. Llibres desplegables de ciència.

Els llibres desplegables o mòbils són llibres il•lustrats fets amb tècniques de plegatge i altres mecanismes que permeten moure alguns elements, aconseguint així una sensació de moviment o de tridimensionalitat. Entre aquests elements hi pot haver fulls en acordió, il•lustracions mòbils, finestres, rodes, figures que s’alcen en desplegar la pàgina, etc. En anglès s’anomenen llibres pop-up.

En la confecció d’un llibre desplegable no només hi intervenen escriptors i il•lustradors sinó també la poc coneguda figura de l’enginyer de paper, la persona encarregada de dotar de volum, moviment i profunditat, a les imatges planes d’un llibre. Són experts en papiroflèxia imprescindibles per fer possibles aquests tresors editorials que són els llibres desplegables.

Encara que la història d’aquests llibres pugui semblar recent, els seus inicis es remunten fins a set segles enrere. A l’Ars Magna de Ramon Llull (1313) l’autor va incorporar unes rodes rotatòries de paper per intentar explicar l’existència de Déu mitjançant la numerologia. L’arribada de la impremta va facilitar el desenvolupament d’elements mòbils de paper que es van utilitzar en obres de caràcter científic i tècnic.

La selecció de llibres mòbils que us presentem formen part de la biblioteca de Jordi Sanfeliu, professor del nostre centre.